Actielijn: Human Capital

“Nieuwe technologie, dus ook Blockchain, gaat uiteindelijk over scholing”, stelt Katja van Kranenburg-Hanspians. Met een klein en efficiënt kernteam heeft zij als doel om de bestaande talent gap op het gebied van blockchain te vullen. Dit gebeurt onder andere door middel van de training ‘Blockchain in a Day’. Én door het bedrijfsleven, hogescholen en universiteiten met elkaar te verbinden.

De clou: een praktische insteek

Om een omvangrijk vraagstuk als ‘Human Capital’ in kaart te brengen is het van belang er heel praktisch mee om te gaan. Er is geen tijd en ook geen noodzaak om nog te filosoferen; de kennis en vaardigheden op het gebied van blockchain zijn nu van belang. Door bedrijfsleven en hogescholen met elkaar te koppelen en trainingen als Blockchain in a Day zijn de eerste praktische stappen al succesvol gezet.

“Deze kruisbestuiving maakt dat het onderwijs de razendsnelle ontwikkelingen van de blockchain kan bijbenen.”

De basis: de behoefte van de markt

De basis van de agenda ‘Actielijn 3 Human Capital’ is gelegd door een survey die is gedaan bij bedrijven die met blockchain te maken hebben, of krijgen. “Er is gekeken waar de behoefte ligt in het bedrijfsleven op het gebied van competenties en kennis. Met de uitkomsten is vervolgens een menukaart opgesteld waar onderwijsinstellingen op kunnen inspelen. Deze menukaart is natuurlijk ook een interessante lijst waar bedrijven kunnen zien wat blockchain allemaal kan betekenen in de praktijk.”

Onderwijsinstellingen vinden elkaar- en dat is nodig

Op dit moment is al een groot deel van de universiteiten en hogescholen aangehaakt. De ambitie is om uiterlijk begin 2019 alle onderwijsinstellingen te verbinden aan de Dutch Blockchain Coalition. Het interessante is dat verschillende onderwijsinstellingen elkaar al weten te vinden door deze koppeling. Op uitvoerend niveau worden kennis en lesplannen met elkaar gedeeld. Deze kruisbestuiving maakt dat het onderwijs de razendsnelle ontwikkelingen van de blockchain kan bijbenen.

 

Blockchain in a day: kennis en ambassadeurs

Het opleidingsprogramma Blockchain in a Day is succesvol van start gegaan. Al 200 medewerkers van de diverse coalitiepartners zijn in een dag op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen op het gebied van blockchain.

 

“De trainingen hebben een praktische insteek en zijn effectief omdat we heel goed materiaal voor handen hebben” vertelt Kranenburg-Hanspians enthousiast.  “Mensen worden tijdens ‘Blockchain in a Day’ direct aan het denken gezet en gaan vaak al kijken waar de mogelijkheden liggen binnen hun eigen organisatie. Als mensen dan ook direct aan de slag willen, maken we dat mogelijk door koppelingen met bedrijven die dat kunnen uitvoeren.” Een bijkomend voordeel is dat met deze insteek direct blockchain ambassadeurs worden gecreëerd. “Geen evangelisten die meepraten over de laatste hype, maar mensen die inhoudelijk op de hoogte zijn van de mogelijkheden en kritische punten op het gebied van blockchain.”